SPL-KOUVOLA ry

KOULUTUS

Koulutusvastaava

Petri Rautio
puh. 050 381 7700
petri.rautio@edukouvola.fi

Koulutuksiin voivat osallistua kaikki yhdistyksen jäsenet ja kentänkäyttömaksun maksaneet. Ota rohkeasti yhteyttä ja tule mukaan treenaamaan tai tutustumaan harjoituksiin.


Näyttelykoulutuksia järjestämme tarpeen mukaan. TOTTELEVAISUUS
Tervetulleita ovat kaikki, niin arkitottelevaisuuden harjoittelijat kuin kisoihin tähtäävät. Koulutuksiin ovat tervetulleita niin pikkupennut heti 3-4 kk iästä alkaen kuin vanhemmatkin koirat. Yleinen tottelevaisuusvuoro pidetään sulanmaan aikana alaosaston kentällä, talvisin on mahdollisuuksien mukaan ollut hallivuoro. Yleisellä tottelevaisuusvuorolla ei ole kouluttajaa paikalla, vaan vuoro on tarkoitettu jäsenten yhteiseksi treenihetkeksi, jossa jokainen auttaa toista tarpeen ja kykyjen mukaan. Alaosaston koulutuskenttä on Kouvolassa, Savonsuontiellä Vehon/Raskoneen rakennuksen takana. Kenttä on kaikkien alaosastolaisten vapaassa käytössä, mutta mikäli kentällä on jo jokin ryhmä treenaamassa, varmista ryhmänvetäjältä tilanne ettet ole häiriöksi. Koirat pidetään hallinnassa tai kytkettynä, antaen kaikille harjoitusrauha. 


HAKU
Haku eli henkilöetsintä, koirat opetetaan etsimään ihminen ilmavainun avulla metsästä ja ilmaisemaan löytö rulla- tai haukkuilmaisulla. Hakuryhmä koostuu koirakoista, jossa ohjaajat toimivat toistensa koirille maalimiehinä. Ryhmässä voi olla eritasoisia koiria, sillä harjoitteet suunnitellaan jokaiselle koiralle sopivan opettavaisiksi. Ryhmä kokoontuu 1-4 kertaan viikossa. Seuraavan kerran paikka ja aika sovitaan useasti hakuporukan kesken harjoituksissa, joten jos haku kiinnostaa ota yhteyttä hakuvastaavaan.


JÄLKI
PK-jäljellä koira jäljestää ihmisen jälkeä maavainulla metsässä ja osoittaa ohjaajalleen jäljen päällä olevat esineet. Jäljen nosto tapahtuu niin sanotulta janalta. Jäljen pituus vaihtelee alokasluokan 500 metristä voittajaluokan 1500 metriin. FH-jälkeä sekä IPO:n A-osan jälkea treenataan pellolla. Jälkeä voi harjoitella yksin, mutta treeniseuraa tai vinkkejä voi kysellä jälkivastaavalta. NÄYTTELYKOULUTUS
Näyttelykoulutuksissa harjoitellaan näyttelyiden perusasioita eli koiran rodunomaista esittämistä, kehäkäyttäytymistä ja koiran liikuttamista kehässä. Samalla totutetaan koiraa tuomarin käsittelyyn (hampaiden katsominen, mittaaminen, kivesten tarkastaminen yms.). Näyttelyissä koiran tulee käyttäytyä kehässä moitteettomasti sekä muita koiria, että tuomaria kohtaan. Koiran tulee antaa käsitellä itseään ja pysyä kehässä rauhallisena, jotta tuomari saa arvosteltua koiran. Näyttelyt on koiralle aina jännä paikka, ja mikäli näyttelyitä aikoo harrastaa, kannattaa koira totuttaa niihin huolella. Näyttelyreeneissä harjoitellaan myös luoksepäästävyttä, mikä on tärkeä osa myös pk-kokeita ajatellen. Sirun lukeminen, hampaiden tarkistaminen, kiiman ja kivesten tarkistaminen voivat olla koiralle ylitsepääsemättömän vaikeita hyväksyä vieraan tekemänä jollei näistä ole positiivia harjoituskokemuksia. Näyttelykoulutusta järjestetään tarpeen mukaisesti.